Security Case Study

Case Study Bridlington CCTV Control Room Relocation

Case Study Bridlington Control Room Relocation

PROJECT OVERVIEW

The existing CCTV control room was to be relocated into a new room within East Riding council offices in Bridlington. After its refurbishment, Thinking Space provided two curved control room consoles, both being height adjustable and positioned to give the appearance of one long console. These are centred around a curved media wall spanning 8 metres in length, with privacy screening to hide essential equipment and create a calming working environment for viewing CCTV footage and keeping the area safe

OVERVIEW OF CLIENT

East Riding of Yorkshire Council is the local authority of the East Riding of Yorkshire, which sits on the North East coast. It covers approximately 930 square miles, making it one of the largest unitary authorities in the country. Whilst it is ranked as being a generally affluent area, there are pockets of deprivation, with a large proportion of the population retired, having migrated to the coast. The largest of the 33 settlements in East Riding is the town of Bridlington, home to the council’s offices. The CCTV control room was to be relocated here to combine with other council activities.

SCOPE OF THE PROJECT

The newly refurbished control room required control room furniture. The brief provided by the client was for the new control room to be centred around CCTV monitoring, it’s main activity. To fit the number of screens required within the confines of the room, the media wall needed to be curved. Thinking Space delivered a design proposal to meet these needs, focusing on the ergonomics of the two operators who would be manning the control room 24/7. 3D design proposal drawings were provided to help visualise the new control room.

PROJECT EXECUTION

Two curved consoles were provided, each spanning 3 metres in length, with full height actuation to allow for wheelchair users and sit/stand healthy working practices. What is unusual about this particular project is that both desks are positioned in the room to abut each other, creating one long 6 metre desk in a “C” shape. Each desk is individually height adjustable, with the actuated legs of the console being incorporated within each PC bay. Both consoles are positioned around a curved Evolution media wall. The media wall, measuring 8 metres in length, has twelve 42” monitors in two rows of six. The usual media wall design has been adapted to provide a privacy screen underneath the screens. This has enabled the client to accommodate essential equipment behind the media wall, without it being fully visible to the rest of the room. A cable tunnel is provided by Thinking Space to take cables from the rear of the console to the media wall and the equipment beyond, creating a tidy walkway for staff and visitors around the control room.

The colours chosen by the client for the furniture creates that cool, clean look. Blues and greys  coordinate effectively with the East Riding Council’s logo emblazoned on the curved end panels of the consoles.

Finally, to accommodate the four desk mounted screens for each operator, Novus LiftTec monitor arms are used in conjunction with the Moni-Trak perfect positioning rail. These gas assisted mounts provide effortless one finger positioning and placement, allowing operators to move the monitors around as well as up and down.

  • Thinking Space have delivered exceptional furniture solutions within our new control room. Each of our operators now has the chance to alter their own workspace easily for comfort. It is the attention to detail, with privacy screens, cable tunnels and height adjustability that have made all the difference now. The result is that staff are more engaged, focused and productive in this new healthy working environment.

    Martin Raines CCTV Operator | East Riding Council
Related Projects

Start typing and press Enter to search

mansfield-arc-control-room-main-image