Plant & Process Case Study

BSR Group Monitoring Control Room Upgrade

Case Study British Solar Renewables (BSR) Monitoring Control Room

PROJECT OVERVIEW

Clients’ BSR were looking to relocate the O&M power generation monitoring room at their premises in Somerset. A complete refurbishment of the existing control room and area proposed for the new control room was required. This included modifications to lighting, power, data and decoration; before height adjustable consoles were added to complete the monitoring facility.

OVERVIEW OF CLIENT

BSR creates smart energy systems for a low-carbon future. They are a leading renewable provider of expert services into the renewable energy industry, building, connecting and managing utility-scale solar and energy storage projects for developers and investors. Based at their premises in Shepton Mallet, Somerset, they work on high quality energy projects in the UK and overseas. They have built in excess of 550 MW of energy projects in the UK, including the four largest solar sites in the UK.

Due to the requirement to upgrade existing control room facilities for the BSR O&M team, a review of areas within the building identified a new space for the control room, with the old control room becoming a
meeting room.

SCOPE OF THE PROJECT

Thinking Space were approached by BSR after finding their website www.thinking-space.com. What particularly attracted the client to their control room furniture was the design and materials used. With a Thinking Space console, its’ design is futureproof, allowing any subsequent modifications and additions to the consoles be created with ease. Similarly, if the control room needed relocating again, then the consoles would be easy to relocate too.

Thinking Space were tasked with providing 2D and 3D designs to show how the new control room would look. In particular, BSR were very keen to provide sit/stand working for its staff, and therefore height adjustment for the consoles was a must.

PROJECT EXECUTION

The final monitoring room design locates a 3 row Evolution media wall, mounting six large flat screens in a 3 x 2 configuration, and six smaller screens across the top of the configuration. A console for two operators is positioned immediately in front of the media wall, and provides separate height adjustment for each operator. A further height adjustable console for one operator is also provided in the room, alongside an interactive white board to be used together. As well as providing the furniture, Thinking Space employed their trusted team of subcontractors to refurbish the existing and new control room and project manage the works. Lighting, decoration work, air conditioning, power and data modifications were all undertaken as part of the project. Key benefits for the investment in this area was to create a ‘wow’ factor to the operational element of the business and provide a practical and enjoyable working space for the Monitoring Team to work in.

  • “From the outset, Thinking Space understood the brief from our team and the requirements for the business. This was evident in the concept designs and initial specifications they produced. In addition, Thinking Space responded to any issues raised in a timely manner.” “Throughout the whole process, Thinking Space gave us excellent advice, clear timelines, good communication, a competent workforce that undertook and delivered the project to a high standard and on time.” “The end users, our Monitoring Team are delighted with the finished Monitoring Operation working space and it is a pleasure to show this room off to our external visitors to our business who often respond with ‘wow’”.

    Angus Campbell BSR Group Holdings Ltd/O&M Technical Manager
Related Projects

Start typing and press Enter to search

process-control-room-furniture-3-emr-golden-grove