tamar crossing control room furniture image

Case Study: Control Room Furniture for Tamar Crossing

PROJECT OVERVIEW

Construction of the new $6.2 million Tamar Bridge offices began in 2016 to provide much improved operational, engineering, and customer service facilities as well as a new visitor and learning center.

After meeting at exhibitions and studying case studies, Thinking Space was tasked with providing a new control room layout and furniture to optimize the unusually shaped room as well as providing excellent operator sightlines through the windows and simultaneously to a multitude of control systems and CCTV screens.


CLIENT OVERVIEW



https://www.tamarcrossings.org.uk/">The Tamar Bridge is a suspension bridge in southwestern England, carrying the A38 trunk road across the River Tamar and connecting the City of Plymouth to the east and the Cornish town of Saltash to the west. The bridge, completed in 1961, runs parallel to the famous Royal Albert Bridge, built by Brunel in the 1850s. Both crossings continue to play a vital role in the SW region’s socio-economic prosperity.

The bridge is tolled for eastbound traffic, with over 16 million crossings per annum. Operating 365 day, 24 hours a day, the bridge control room constantly monitors traffic flow and the safety and security of all user groups.


PROJECT SCOPE



After meeting Thinking Space at a https://www.cctvusergroup.com/">CCTV User Group networking event in 2012, Thinking Space was tasked with providing a ‘refreshed’ control room layout in the existing 1960s administration building. However, as the need for improved offices became a reality, Thinking Space provided a proposal for the new and much larger control room space, allowing work stations to be configured in an L-shape to maximize ergonomics and operator views.

PROJECT EXECUTION
 
 
 

Thinking Space provided a design that works with the unusually shaped confines of the room and maximizes external viewing. Accommodating up to three staff, the main console maintains excellent visibility out of the windows to the bridge below, even when seated. Each position provides /?page_id=12598">actuation, so operators can independently control the height of their desks at a touch of a button.

At one end of the console, a raised circular work surface has been provided to allow for standing meetings – a subtle yet frequently used feature!

A single operator console is also provided within the room. Used as a flexible or training console, it is equipped with 3 screens and 3-drawer storage under the desk surface.

To highlight the actuation, these working areas were provided with a complimentary laminate to the main console. Service panels to the rear of the console allow for access to cable management

To main external views alongside the need to view CCTV and other display screens, Thinking Space provided https://www.evolutionmediawalls.com">Evolution Media Wall technology. Ceiling-mounted supports were used to mount seven large flat screen monitors around the perimeter of the room. Installing the support prior to the suspended ceiling provided a neat and tidy finish that visitors often compliment.

Download Case Study