Boston CCTV control room-TSS

CCTV control room Boston Borough Council case study

PROJECT OVERVIEW

To improve security and introduce cost savings in the Lincolnshire area, the Boston Borough Council has upgraded its public CCTV system.

A new wireless CCTV system, the upgrade of cameras to high definition, and a new CCTV control room at municipal buildings in Boston were provided as part of the contract. Thinking Space designed, manufactured, and installed new control room furniture and a media wall for the new control room.

 
CLIENT OVERVIEW
 
 
 

In this high profile project, the Boston Borough Council secured funds to use for state-of-the-art town center CCTV monitoring in their “Invest To Save” initiative. Not only did it prove to be value for the money, but also the aim of the upgrade was to improve image quality and detection rates and to ensure that safety and security were not compromised.

 
PROJECT SCOPE
 
 
 

The Facilities management contractor OCS deployed Thinking Space to design and install control room furniture and a media wall for the newly refurbished CCTV control room.

A bespoke three-person control console with technical and user storage and a combined media wall and technical storage (racking) unit were manufactured and installed.

 
PROJECT EXECUTION
 
 
   

The previous control room was dark and oppressive. Monitors and equipment were housed in wooden cabinets, and the desk space for operators was cramped. Thinking Space was tasked with maximizing the operators’ workspace and modernizing the look and feel of their environment. With new technologies to accommodate within the room, Thinking Space was able to create a bespoke console for three operators. In addition, an Evolution Media Wall to house eight larger screens replaced the previous 18 smaller monitors housed in wood. The new media wall has been designed with storage cupboards beneath to house the extra equipment required as part of the overall CCTV upgrade.

Having recently launched their new range of material finishes, Thinking Space supplied a vibrant blue worktop for the console and storage unit to match the color scheme of the room. These additional colors, combined with the soft gray and silvers of the furniture framework, media wall, and panels, allow the completed room to feel spacious, light, and airy.

Some technical equipment (image management and processing apparatuses) had to remain local to the control console in the control room. This equipment is cleverly housed in 19” racked storage bays in the base of the media wall.

With Thinking Space being the UK distributor of Novus MoreSpace desk accessories, an extensive selection of desk-mounted monitor mounts were provided to create two screen positions for each of the three operators.

Download Case Study