falanx control room close up

Falanx Assuria Cyber Security Operations Center case study

PROJECT OVERVIEW

Thinking Space Systems Ltd recently installed control room furniture at a brand new cyber security operations center for cyber specialist Falanx Assuria. A total of five consoles were designed and installed, accommodating eleven cyber analysts in total, all complete with the new Moni-Trak perfect positioning rail as well as an Evolution Media Wall and low level storage units.

 
CLIENT OVERVIEW
 
 
 

The Falanx Group is a security and intelligence provider, employing a team of security professionals and technology experts who work closely with clients to help them defend against global security threats. Having recently set up a new cyber security division, Falanx Assuria, they now provide world-leading cyber defense solutions to government and private clients from their brand new security operations center, the first suite of its kind, with more to follow internationally.

 
PROJECT SCOPE
 
 
 

Following a query from their website, Thinking Space was tasked with designing furniture to accommodate eleven cyber analysts and supervisors within an office which had yet to be established. All had very specific tasks to perform, working within three teams. The challenge was to design the consoles to allow each team the ability to converse with each other, while still being able to view the Evolution Media Wall at the front of the room.

Thinking Space has the clear engineering advantage when designing such consoles; their Core Assembly System offers limitless possibilities for bespoke builds.

 
PROJECT EXECUTION
 
 
   

The proposed desk design allowed for a sweeping curve for all three analyst consoles, with individual curved profiles to create an ergonomic environment for each operator. The Moni-Trak rail was fitted along the length of each console, to follow the curve of the desk, but to allow for complete flexibility when positioning each monitor support column. All three large three operator consoles were positioned in clear view of the Evolution Media Wall, accommodating large flat screen monitors. Two single operator consoles were also provided for supervisor staff and were installed at the side of the room.

an inspection of the furniture prior to installation. Brand new premises were found in Reading, and the new furniture was installed within the clients’ occupation timescales.

The completed suite is a quiet, cool, and wire-free environment, thanks to the absence of hardware within the room due to the use of KVM (keyboard, video and mouse) switching applications. The client’s branding is reflected in the colors and materials used by Thinking Space in their furniture solutions, which incorporate clever personal touches such as the client’s logo on the curved end panels of each console.

Download Case Study